El passat dimecres dia 13 de juliol, va tenir lloc la trobada i debat de la Comunitat Energètica d’Olost i Santa Creu Sostenible. A la trobada que van participar unes 35 persones, es van exposar els passos realitzats fins a dia d’avui, així com els objectius i les accions properes.
Vanesa Camps, com a secretària i Gil Salvans, com a president, van fer una exposició d’aquests punts i van estar acompanyats per altres membre del Consell rector de la Cooperativa. La presentació, va tenir els següents punts que els podeu veure més desenvolupats a la presentació adjunta de la notícia:
- Qui som i què volem fer: Es va fer un breu recordatori de qui som i quins són els objectius fundacionals i què es vol fer amb la Comunitat energètica d’Olost i Santa Creu.
- Resultats fins a dia d’avui: Es van exposar els passos realitzats, les dates en que es va constituir la cooperativa, l’acceptació de la Generalitat en el seu registre de cooperatives, l’evolució dels socis i sòcies, i es va detallar, que actualment ja som 71 sòcies i socis a la Cooperativa.
- Subvenció CE Implementa de IDAE: Una de les accions que s’ha fet de forma més insistent, ha estat la recerca de finançament. Finalment, s’ha obtingut una subvenció de l’IDAE dins el projecte CE Implementa, d’un valor de 168.000 €, per portar a terme 3 tipus d’actuacions (la inversió total prevista és de 290.000 €, i per tant, s’ha obtingut un finançament del 60%; també es va informar que la data per la finalització de totes aquestes actuacions, és el 31 d’agost del 2023):
- 3 autoconsums compartits (pavelló, camp de futbol de Santa Creu i casal d’avis).
- Una instal·lació de 2 punts de recàrrega per vehicle elèctric (Santa Creu i Olost).
- La implantació d’un sistema d’informació i gestió de l’energia pels socis i sòcies, que participin en els autoconsums.
- Altres subvencions: Es va exposar que l’Ajuntament d’Olost, ha rebut una subvenció de fins el 90% pels projectes d’autoconsum del pavelló i del camp de fútbol de Santa Creu, i s’està a l’espera del Casal d’Avis. Això farà, que de la subvenció d’IDAE es demani una modificació, i aquells projectes d’autoconsum que es plantejaven per l’IDAE, s’ubiquin a la nova nau de la brigada municipal i al centre cívic.
Actualment, es treballa amb 5 projectes d’autoconsum, d’aproximadament 260 kWp i un % de subvenció, entorn el 75% o 80%. Tots ells, per ser executats a l’estiu del 2023. - Campanya “Volem ser 100!”. Es va exposar la importància d’incrementar el nombre de sòcies i socis de la Cooperativa, per tenir un teixit social i un capital social, que faciliti les millors condicions de finançament, i també, perquè els projectes previstos siguin el màxim d’eficients.
Es va exposar que s’iniciarà una campanya les pròximes setmanes, per animar als veïns i veïnes d’Olost i Santa Creu, perquè es sumin al projecte. Alhora, es va posar èmfasis en que una mateixa família, pot tenir més d’un soci o sòcia a la cooperativa. L’objectiu a llarg plaç, és que totes i tots, siguem sòcies i socis d’Olost i Santa Creus Sostenible SCCL. - Cooperativa de 2n Grau, Osona Energia SCCL: Es va informar de la constitució d’una nova cooperativa de serveis, on OiSC Sostenible és un dels socis fundadors. L’objectiu d’Osona Energia SCCL, és ser una eina clau per les necessitat professionals que necessitarà la Comunitat en els pròxims anys.
- Altres projectes: Es va exposar la necessitat de començar a pensar i/o debatre, d’obrir nous projectes a la Comunitat com poden ser cotxes elèctrics compartits, compra col·lectiva d’instal·lacions individuals d’autoconsum, temes de rehabilitació energètica de vivendes,… Es va detallar que en els pròxims mesos, s’enviarà una enquesta a totes les sòcies i socis, perquè pugin votar i aportar possibles projectes, i a l’Assamblea general prevista per a finals de setembre, es defineixin les línies de treball.
- Finalment es van detallar els pròxims passos a realitzar, que passen per la recerca de finançament pels projectes previstos, la campanya de “Volem ser 100!” i l’enquesta pels projectes.
En aquest punt, també es va fer incís en que totes aquelles sòcies i socis que vulguin col·laborar més dins de la Comunitat energètica, ens ho poden comunicar via e-mail o per qualsevol altre canal de comunicació existent. Volem arribar molt lluny i necessitem ajuda, per tota la feina a fer.
Finalment, es va obrir un torn de debat i preguntes, amb molt d’interès, i es van anar resolent tots aquells dubtes que van sorgir.
Per tot lo exposat, animem a tothom a sumar-se al projecte i a ajudar-nos a difondre’l !
Gràcies. Explicació molt complerta pels que no vam poder assistir-hi