Primers passos de la comunitat energètica “Olost i Santa Creu Sostenible SCCL”

El passat divendres dia 10 de setembre unes 50 persones es van reunir al Centre Cívic d’Olost per parlar i iniciar la creació de la Comunitat Local d’Energia que ha de servir per impulsar una transició energètica compartida i democràtica a Olost i Santa Creu. Durant la presentació, en Gil Salvans, tinent d’alcalde d’Olost i tècnic de l’Agència de l’Energia d’Osona, va explicar els objectius i motius d’impulsar aquesta Comunitat i en Ramon Roig, tinent d’alcalde de Balenyà i director general de CLADE (Grup Empresarial d’Economia Social), ens va explicar els passos que cal seguir a partir d’ara. La reunió ha servit, entre d’altres, per escollir el nom de la Comunitat/Cooperativa que serà: “Olost i Santa Creu Sostenible SCCL”.

Què són les comunitats energètiques?

És una associació, cooperativa, o qualsevol altra entitat jurídica que estigui controlada per membres locals (ciutadania, teixit productiu, ens locals) sense ànim de lucre i dedicada a activitats en el sector energètic (producció, distribució, agregació, etc.). L’objectiu principal sempre és el benefici local. Es tracta doncs d’un mecanisme organitzatiu que permet que diferents actors locals participin activament de la transició energètica de forma conjunta, ja sigui produint energia, compartint-la o establint mecanismes de gestió i estalvi energètic.

Com es vol fer a Olost?

L’objectiu és la creació d’una comunitat a través d’una Cooperativa de consum sense ànim de lucre formada per veïnes i veïns del nostre municipi. Un cop creada aquesta cooperativa, els primers passos seran la cessió directa de teulades i espais municipals per part de l’Ajuntament a la cooperativa. A partir d’aquí, la pròpia cooperativa implantarà energies renovables (autoconsum fotovoltaic) i l’energia produïda serà compartida amb els socis de la cooperativa que visquin a menys de 500 metres. Obtenint així energia renovable i local, i reduint costos econòmics i ambientals al nostre municipi.

Quins seran els pròxims passos?

Els propers passos seran la trobada de futurs sòcies i socis per debatre els estatuts de la cooperativa partint d’un document base que s’ha elaborat a través de l’Agència Local de l’Energia. Paral·lelament es realitzarà la inscripció de la Cooperativa al Registre General de Cooperatives de la Generalitat de Catalunya i s’obrirà un número de compte de la Cooperativa. Caldrà 10 sòcies/socis voluntaris per fer les aportacions inicials i un cop es disposi del capital social necessari, caldrà anar al notari per formalitzar la creació de la cooperativa amb aquests primers 10 sòcies/socis. (Cal recordar que per la creació d’una Cooperativa es necessita, com a mínim, 10 persones i un capital social de 3.000€).

Què pots suposar per una veïna o veí d’Olost formar part de la Cooperativa?

En la redacció dels estatuts caldrà fixar la quota d’entrada/capital social que s’ha d’aportar per formar part de la Cooperativa però aquest no ha de ser un limitant (en les cooperatives similars que s’estan creant es treballa amb quotes entre 40 i 60€). Aquesta quota només cal aportar-la una vegada i es retorna en cas de deixar la cooperativa. Els socis de la cooperativa tindrem el dret a participar en les decisions que es prenguin i sobretot, quan s’impulsin instal·lacions d’energies renovables, si ens trobem a menys de 500 metres d’aquestes, ens en podrem beneficiar.

Això vol dir que amb les instal·lacions que es tirin endavant, es definiran un o varis perfils de consumidors a compartir l’energia i, en funció de l’estalvi que ens pugui generar aquesta instal·lació, caldrà pagar una quota d’amortització de la instal·lació. A més a més en els Estatuts s’haurà d’establir com es repartirà la quota d’estalvi dels usuaris, quin % correspondrà a la pròpia cooperativa per finançar la instal·lació i quin repercutirà directament al soci.

Quins projectes hi ha previstos?

Serà la Cooperativa que podrà decidir l’ordre i previsions, però actualment ja es disposa de projectes o memòries per l’execució de 3 projectes d’autoconsum compartit i que són a la teulada del Casal d’Avis, al Camp de futbol de Santa Creu i a la teulada del pavelló d’Olost. Amb aquestes instal·lacions es podria donar servei o energia compartida a uns 160 habitatges d’Olost.

Hi ha altres comunitats similars?

Les comunitats energètiques han de ser una eina clau en la transició energètica del nostre país, i així es fixa en el full de ruta de la Generalitat de Catalunya i, fins i tot, ho preveuen dues directives europees. Actualment hi ha diferents projectes i comunitats que han començat a caminar. A Osona, juntament amb la d’Olost, trobem els casos de Balenyà, Sant Pere de Torelló i Santa Eulàlia de Riuprimer que han començat a fer els seus passos. Però altres països com Alemanya el 48% del sector energètic està en mans de les Cooperatives i comunitats ciutadanes.

Està prevista una nova reunió a Santa Creu el pròxim divendres dia 17 de setembre a les 19:00h per explicar el projecte a les veïnes i veïns de Santa Creu.

Les persones que no van poder assistir a la reunió inicial de la cooperativa però estan interessades en formar-ne part, és poden inscriure a través de l’enllaç fes-te soci.

Comments

  1. Jordi Parés i Grahit says:

    Gracies per la vostra empenta !!
    parlo en nom de la comunitat de veïns de Palau de Santa Eulalia (alt Empordà) que també estem encetant el camí de formar una comunitat energètica local.
    Per indicació de Joan Herrera ens dirigim a vosaltres per tenir si es possible una copia els estatuts inicials que us varen servir per muntar la cooperativa que ara formeu amb la finalitat de constituir una CEL.
    Gracies per endavant

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *