Èxit en la primera trobada de comunitats energètiques a Osona

Un total de 16 comunitats energètiques creades o en fase de creació es van trobar el passat dimecres per compartir experiències, objectius i projectes.

El dimecres 12 de gener a la tarda i de forma telemàtica, el Consell Comarcal d’Osona va organitzar la primera trobada de Comunitats energètiques de la comarca d’Osona. Es van reunir Comunitats energètiques creades o en fase de creació de 16 municipis diferents de la comarca d’Osona i amb una participació d’unes 40 persones. Concretament a dia d’avui ja estan creades les Comunitats energètiques, en forma de cooperativa de consum a Sant Pere de Torelló, Balenyà, Olost, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Julià de Vilatorta i Taradell. Aquestes cooperatives tenen com a objectiu principal l’impuls de la transició energètica als seus municipis de forma democràtica i participada pels veïns i veïnes del municipi.

En la trobada d’aquests dimecres a part de la cooperatives ja creades també van participar representants de les futures comunitats de Gurb, Tona, Folgueroles, Tavèrnoles, Malla, Alpens, Vilanova de Sau, Calldetenes, Sant Vicenç de Torelló i Prats de Lluçanès.

Trobada telemàtica

La trobada convocada pel Consell Comarcal que finalment va ser a telemàtica per la situació de la pandèmia, va donar peu a la presentació del projecte NEO (Nova Energia Osona) que és el nom escollit pel projecte OsonaECOTransició40% que el Consell Comarcal d’Osona va aprovar l’any 2021. La presentació que va anar a càrrec d’Ermen Llobet (Regidor de Sant Pere de Torelló) va servir per ubicar el projecte d’impulsar 50 comunitats energètiques a la comarca d’Osona com un dels projectes estrella per impulsar la transició energètica a Osona.

Seguidament cada una de les cooperatives creades i les que estan en fase de creació van explicar la seva situació, els projectes que estan impulsant i els objectius principals que tenen. D’aquesta forma totes elles van poder veure i compartir documents i experiències de treball.

Projectes

Seguidament en Gil Salvans, de l’Agència Local de l’Energia, va explicar alguns dels projectes d’autoconsum compartit que estan impulsant les diferents Cooperatives com els de Balenyà, Llumprimer o Olost, i també es va explicar com està previst el finançament d’aquests projectes i els contractes entre socis/es i cooperativa pel seu finançament.

També va participar en la jornada la Blanca Pellicer de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central explicant els objectius de l’ateneu i com poden sumar esforços l’Ateneu i els projectes d’Osona.

Cooperativa de segon grau

Finalment, en Ramon Roig (president de la cooperativa Balenyà Sostenible SCCL) va explicar la necessitat i els objectius de crear una cooperativa de segon grau a la comarca d’Osona. Aquest cooperativa hauria d’estar formada per la resta de Cooperatives d’Osona per crear estructures professionalitzades i maximitzar l’eficiència del projecte i els seus costos. En la presentació va detallar quins són els requisits mínims per la seva creació.

Durant la cloenda que va anar a càrrec de Margarida Feliu (Vicepresidenta 3a del Consell Comarcal d’Osona) totes les comunitats energètiques i el Consell Comarcal es van emplaçar a fer una nova trobada i jornada de treball de les Cooperatives durant la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) que tindrà lloc a Vic els pròxims 17, 18 i 19 de febrer de 2022.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *