Apunta’t al nou cicle de formacions per comunitats energètiques i els seus socis i sòcies!

Formacions

Ens fem ressò de dos cicles de formacions que s’organitzen conjuntament des de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Osona Energia Cooperativa (OECoop) i L’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona.

Son dos cicles formatius ja que el primer està dirigit a les comunitats energètiques d’Osona, aborda tant aspectes energètics com de governança i es en horari de tarda. Mentre que el segon està dirigit a tècnics d’administracions i ciutadania en general i son en horaris de matins.

Adjuntem els cartells de les dues formacions.

A continuació detallem el contingut de les formacions:

Les Comunitats Energètiques d’Osona

Aquest cicle està enfocat a les comunitats energètiques d’Osona. Cal fer inscripció prèvia a aquí.

Aquest cicle constarà de 8 sessions formatives en format virtual i es realitzarà durant els mesos d’abril i maig en horari de 18h a 20h del vespre.

1. Cooperatives ciutadanes per a la transició energètica: una visió transversal – 13 d’abril
Formador: Ermen Llobet – Osona Energia
Per a què fem Cooperatives energètiques: la transició energètica i comptabilitat energètica; el Pla “Nova Energia Osona” com a referent; repàs panoràmic a diferents tipus de projectes que podrien emprendre les cooperatives.

2. Introducció a la fotovoltaica i el model d’autoconsum solar compartit. Les cooperatives d’Osona – 20 d’abril
Formador: Ermen Llobet – Osona Energia
Repàs dels conceptes bàsics associats a la fotovoltaica i l’autoconsum solar; introducció al model d’autoconsum compartit impulsat per les cooperatives d’Osona amb una visió panoràmica dels diferents aspectes i fases d’un projecte.

3. Les cooperatives i l’autoconsum compartit: aspectes tècnics, jurídics, de finançament i anàlisi de projectes concrets – 27 d’abril
Formador: Ermen Llobet – Osona Energia
Descripció dels diferents aspectes i fases d’un projecte d’autoconsum compartit seguint el model de les cooperatives osonenques. Aspectes tècnics com el dimensionat, aspectes jurídics (contractes principals), financers (models i alternatives de finançament) i de gestió.

4. Les cooperatives i els projectes de mobilitat – 4 de maig
Formador: Ramon Roig – Osona Energia
Bases de la mobilitat elèctrica. Gestió de vehicles elèctrics i d’estacions de recàrrega de vehicles elèctrics. Revisió d’alguns models de negoci en col·laboració amb ajuntaments i/o empreses duts a terme per cooperatives energètiques a Osona. Repàs model de Som Mobilitat.

5. Comunitats energètiques i cooperatives de consum: ser sòcia – 10 de maig
Formador: Jordi Valls – Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central
Comunitats energètiques i cooperatives de consum. Què implica ser sòcia d’una cooperativa de consum i el seu funcionament. Avantatges del model cooperatiu.

6. Comunitats energètiques i cooperatives de consum. Funcions i responsabilitats del Consell Rector – 17 de maig
Formador: Lluís Marco – Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central
La governança de la cooperativa i els seus òrgans de gestió i representació: assemblea i consell rector. Altres espais de participació i reglament de règim intern.

7. La gestió social i administrativa de la cooperativa – 24 de maig
Formadora: Blanca Pellicer – Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central
Obligacions fiscals, societàries i d’organització i gestió de les cooperatives de consum i dels seus òrgans de govern, l’assemblea i el consell rector.

8. Com ens organitzem a la comunitat energètica? La participació – 31 de maig
Formadora: June Arechalde – Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central
Perquè la participació en les comunitats energètiques és un element clau per al seu desenvolupament. Elements que faciliten, milloren i motiven la participació interna dins les cooperatives.

Transició energètica i ciutadania

Formacions

Aquest cicle de formacions està dirigit a tècnics d’administracions i a ciutadania en general de la Catalunya Central. Per exemple, en podeu fer difusió als vostres ajuntaments. Cal fer inscripció prèvia aquí.

Aquest cicle constarà de 4 sessions formatives en format virtual i es realitzarà durant els mesos d’abril i maig en horari de 09:30 a 11:30 del matí.

1. Cooperatives ciutadanes per a la transició energètica: una visió transversal – 12 d’abril
Formador: Ermen Llobet d’Osona Energia
Per a què fem Cooperatives energètiques: la transició energètica i comptabilitat energètica; el Pla “Nova Energia Osona” com a referent; repàs panoràmic a diferents tipus de projectes que podrien emprendre les cooperatives.

2. Introducció a la fotovoltaica i el model d’autoconsum solar compartit. Les cooperatives d’Osona – 19 d’abril
Formador: Ermen Llobet d’Osona Energia
Repàs dels conceptes bàsics associats a la fotovoltaica i l’autoconsum solar; introducció al model d’autoconsum compartit impulsat per les cooperatives d’Osona amb una visió panoràmica dels diferents aspectes i fases d’un projecte.

3. Les Cooperatives energètiques de consum. Formalització i Organització. El cas de Balenyà Sostenible – 26 d’abril
Formadors: Ermen Llobet d’Osona Energia – Blanca Pellicer de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central – Ramon Roig de Balenyà Sostenible.
Comunitats energètiques en forma de cooperatives de consum. Funcionament i organització dels projectes. El cas de la comunitat energètica “Balenyà Sostenible”.

4. Els polígons industrials i les cooperatives de serveis. El cas de Bufalvent – 3 de maig
Formadors: Ermen Llobet d’Osona Energia – Blanca Pellicer de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central – Montserrat Ambròs de Manresa Il·lumina
Comunitats energètiques en polígons industrials en forma de cooperatives de serveis. Funcionament i organització. El cas de la comunitat energètica Manresa Il·lumina al polígon de Bufalvent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *